Groepenkast vervangen? Hier moet je op letten ✔

Gacia groepenkast

Groepenkast vervangen? Hier moet je op letten ✔

Waarom je de groepenkast zou vervangen? De groepenkast kan je ook wel het hart van het huis noemen. Alle elektrische apparaten in je huis werken hierop. Je kan je dus voorstellen dat het erg belangrijk is om de groepenkast goed te onderhouden en zo nodig de groepenkast te vervangen. Maar waar let je dan op? 

Als je de groepenkast vervangt, let dan hierop. 

Bij een groepenkast vervangen moet je letten op de indeling van een groepenkast. Vanuit de groepenkast wordt de elektriciteit beveiligd en verdeeld over de elektrische installatie van het huis. Wat je erop kan aansluiten is dus afhankelijk van de indeling. Een groepenkast moet in ieder geval een hoofdschakelaar en twee aardlekschakelaars bevatten. Op een aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen aangesloten zijn.  

Stel dat je gaat klussen en in je keuken het gas voor inductie vervangt, dan heb je een fornuisgroep nodig. En als je gebruik gaat maken van een krachtgroep, dan heb je een 4-polige aardlekschakelaar nodig. Fornuisgroep Gacia

Zoals je kan lezen is het belangrijk bij een groepenkast vervangen, om van tevoren te bedenken wat je allemaal wil aansluiten op de groepenkast. De kast moet over de juiste modules beschikken. Daarom is het van belang dat hij goed ingericht is. Voor de veiligheid is het belangrijk dat alle onderdelen goed werken. Test de onderdelen zoals de hoofdschakelaar en aardlekschakelaar regelmatig. Test dit d.m.v. de testknop in de kast. 

Moet de groepenkast vervangen worden als je je woning gaat verduurzamen? 

Of je je groepenkast moet vervangen als je je huis gaat verduurzamen is afhankelijk van wat je erop wil aansluiten en hoe de oude situatie is. 

Het is in ieder geval in de volgende situaties aan te raden om de groepenkast te vervangen: 

  • Wanner je de groepenkast wil uitbreiden; 
  • Zonnepanelen laat plaatsen; 
  • Wil overstappen op een warmtepomp; 
  • Gaat overstappen op elektrisch koken; 
  • Nieuwe apparatuur gaat aansluiten die veel stroom vragen; 
  • Gebruik gaat maken van krachtstroom. 

Waar kan ik terecht voor een nieuwe groepenkast?

Wil je nou hulp bij het samenstellen van je nieuwe groepenkast, kan je bijvoorbeeld terecht bij Voordeel Elektra. Zij hebben een ruim aanbod aan groepenkasten en toebehoren zoals van het merk Gacia. Daarnaast bieden zij ook de service om je te helpen bij het samenstellen van je groepenkast. 

Neem wel altijd een erkende monteur in de arm voor het vervangen van de groepenkast!

Deel dit artikel