Zijn zonnepanelen in 2023 nog rendabel?

Zonnepanelen installatie

Zijn zonnepanelen in 2023 nog rendabel?

Energie die je opwekt met je zonnepanelen, die je niet verbruikt, lever je terug aan je energieleverancier. Je krijgt daar momenteel nog hetzelfde bedrag voor, als dat je zelf ook betaald voor de energie die je afneemt. Dit noemen ze ook wel de salderingsregeling. Echter gaat dit veranderen en kan dit ‘wegstrepen’ straks niet meer. Toch zijn zonnepanelen nog steeds rendabel. 

Wat verandert er in 2023 in de salderingsregeling? 

Vanaf 2023 zou de overheid de salderingsregeling afbouwen, maar dit is uitgesteld tot 1 januari 2025. Volgens het nieuwe plan mag je vanaf 2025 elk jaar steeds iets minder salderen. In 2025 zal dat betekenen dat je nog 64 procent kan salderen. Daarna daalt dat ieder jaar, totdat je vanaf 2031 uiteindelijk niets meer kan salderen. Het afbouwen van de salderingsregeling is nog een voorstel, het kan nog veranderen!  

Wat kost een zonnepanelen installatie in 2023? 

De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Nu de transport- en grondstofprijzen stijgen, zijn de kosten voor panelen ook weer gestegen. Deze stijging zal naar verwachting doorzetten. Mocht je overwegen om ze aan te schaffen, dan kan je dit beter zo snel mogelijk doen. 

Een gemiddelde installatie kost tussen € 4.500 tot € 12.500 inclusief installatie en exclusief btw. Uiteraard is dit een indicatie. De precieze kosten hangen af van het type installatie, het vermogen, aantal zonnepanelen het merk van de panelen en toebehoren en ook van je specifieke situatie zoals het verbruik of het aantal personen et cetera. 

Leveren zonnepanelen in de winter ook voldoende op? 

Veel mensen denken dat zonnepanelen niets opleveren in de winter. Dit is een groot misverstand. Het werkt op de zon, maar niet op de warmte ervan. Het licht van de zon wordt omgezet in energie. Dus ook op minder zonnige dagen doen zonnepanelen gewoon hun werk. Ze zijn dus in de herfst en winter absoluut rendabel. Natuurlijk heb je in de winter wel minder licht en staat de zon in een lagere hoek op de panelen. Daardoor zal de totale opwek in de wintermaanden lager zijn dan in de lente en zomer. Denk aan een verhouding van 30 procent in de herfst en winter, tegenover 70 procent in de lente en zomer. 

Zoals je hebt kunnen lezen is het dus nog steeds rendabel om zonnepanelen aan te schaffen. Echter zitten we wel op een kantelpunt, dus als ik een tip mag geven, wacht niet te lang met de aanschaf! Het is nu nog relatief betaalbaar en het terugverdien model nog aantrekkelijk. 

Deel dit artikel