Wat doet een rotating equipment monteur

rotating equipment monteur

Wat doet een rotating equipment monteur

Een rotating equipment monteur houdt zich bezig met de draaiende onderdelen in machines zoals pompen, turbines en tandwielen. De bedrijven waar dit soort onderdelen veel voorkomen maken gebruik van verschillende machines, pompen en constructies. Een rotating equipment monteur is gespecialiseerd in het installeren, repareren, inspecteren en het onderhouden van de onderdelen.

Waar kom je rotating equipment monteurs tegen?

Rotating equipment wordt vooral in de olie- en gasindustrie gebruikt. Dit komt doordat op het moment dat we olie en gas willen winnen we diep onder de grond moeten zoeken. De machines die we daarvoor gebruiken hebben veel draaiende onderdelen. De locaties zijn te vinden op het land, maar ook op zee. Offshore noemen we dat ook wel. Daarnaast zijn de monteurs niet alleen aan de slag in Nederland. Er zijn ook opdrachten in Duisland, België, Canada en nog veel meer andere landen.

Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden

Een rotating equipment monteur moet over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Zo moet hij technisch inzicht hebben, goed kunnen werken met gereedschappen en ervaring hebben met het onderhouden van roterende machines. Daarnaast is het belangrijk dat de monteur snel kan schakelen en kan werken onder druk, aangezien problemen met machines vaak snel opgelost moeten worden.

Een carrière als rotating equipment monteur biedt veel uitdaging en afwisseling. De monteur komt te werken in een dynamische omgeving, waar constant nieuwe problemen en situaties voorkomen. Daarnaast biedt het werk ook veel verantwoordelijkheid, aangezien de monteur ervoor zorgt dat machines goed blijven functioneren. Zijn werk begint bij de installatie van nieuwe machines, gaat door met het onderhouden en inspecteren van de machines en eindigt met het oplossen.

Stijgende vraag naar monteurs

De vraag naar monteurs is de laatste tijd sterk aan het stijgen, voornamelijk als gevolg van de groeiende technologische ontwikkelingen en de veranderende economische omstandigheden. Veel bedrijven hebben te maken met technologische veranderingen en automatisering, waardoor er een grotere vraag is naar monteurs die in staat zijn om deze technologieën te begrijpen en te bedienen.

De groeiende economie heeft ook geleid tot een stijging van de vraag naar monteurs, omdat bedrijven hun productie en verkoop willen verhogen. Dit betekent dat er meer machines en installaties moeten worden geleverd en geïnstalleerd, en daarmee een grotere vraag naar monteurs die deze werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Daarnaast is de vergrijzing van de bevolking een belangrijke factor die bijdraagt aan de stijgende vraag naar monteurs. Veel monteurs zijn op leeftijd en zullen binnenkort met pensioen gaan, waardoor er een groot tekort aan gekwalificeerde monteurs ontstaat. Dit leidt tot een grotere vraag naar jongere monteurs die de vaardigheden hebben om deze taken over te nemen.

Bedrijven zullen zich daarom steeds meer moeten richten op het aantrekken en behouden van gekwalificeerde monteurs. Dit kan door het bieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden

Monteur inhuren bij een extern bedrijf

Bedrijven hebben niet elke dag een rotating monteur nodig. Voor de momenten dan er wel een monteur nodig is, kan een bedrijf een monteur inhuren via een extern bedrijf of een ZZP’er inschakelen. Er zijn zelfs bedrijven die 24 uur per dag en 7 dagen in de week klaar staan voor haar klanten.

Deel dit artikel