Waterontharders voor een industriële omgeving

waterontharders

Waterontharders voor een industriële omgeving

In industriële omgevingen in water een waardevolle bron die wordt gebruikt voor verschillende processen, van productie tot koeling. Echter, hard water, dat rijk is aan mineralen zoals calcium en magnesium, zorgt voor problemen zoals kalkaanslag op apparatuur, leidingen en warmtewisselaars. Dit kan leiden tot een verslechterde werking van apparatuur, hogere onderhoudskosten en een kortere levensduur van apparatuur. Waterharders voor een industriële omgeving bieden een effectieve oplossing voor deze uitdagingen en kunnen veel voordelen opleveren voor bedrijven.

Hoe werken waterontharders in een industriële omgeving

Waterontharders werken door de harde mineralen uit het water te halen, dit is meestal calcium en magnesium. Deze worden vervangen door natrium of kaliumionen. Dit proces staat bekend als ionenuitwisseling en zo werkt het:

  • Harsbed: De waterontharder bevat een harsbed dat is geladen met natrium- of kaliumionen. Wanneer het harde water door het harsbed stroomt, worden de calcium- en magnesiumionen vastgehouden door het hars en worden ze vervangen door de natrium- of kaliumionen.
  • Regeneratie: Na verloop van tijd raakt het hars verzadigd met harde mineralen en moet het worden opgebouwd. Dit gebeurd door het spoelen van het harsbed met een zoutoplossing , die de harde mineralen wegspoelt en het harsbed weer klaarmaakt voor gebruik.

Voordelen van waterontharders in een industriële omgeving

  • Verlengde levensduur van apparatuur: Waterontharders in een industriële omgeving verminderen kalkaanslag op apparatuur, wat de levensduur van machines en leidingen verlengt.
  • Energie-efficiëntie: Minder kalkaanslag betekent dat apparatuur zoals boilers en warmtewisselaars functioneler werken, wat resulteert in lagere energiekosten.
  • Minder onderhoud: Minder kalkaanslag betekent minder onderhoud en reparaties, waardoor bedrijven kosten besparen.
  • Beter waterkwaliteit: Waterontharders in de industriële omgeving kunnen ook andere onzuiverheden uit het water halen, wat zorgt voor water van hogere kwaliteit voor processen en productie.
  • Kostenbesparing: Hoewel er natuurlijk kosten zijn voor het installeren van een waterontharder in een industriële omgeving, leidt de verbeterde functionaliteit en verminderde onderhouds- en energiekosten tot grote langetermijnbesparingen.

Toepassingen van waterontharders in de industriële omgeving

Waterontharders in de industriële omgeving worden gebruikt in verschillende sectoren, waaronder de voedingsmiddelenindustrie, chemische industrie, textielindustrie, elektriciteitscentrales en meer. Ze kunnen worden aangepast aan de verschillende behoeften en waterkwaliteit van een bedrijf.

Deel dit artikel