Rookmelder… Welke kies je?

Optische rookmelder

Rookmelder… Welke kies je?

Rookmelders verplicht  

Zoals de meeste mensen inmiddels wel weten is het in Nederland sinds 1 juli 2022 verplicht om in iedere woning op iedere woonlaag een rookmelder neer te hangen.  

Begrijpelijk, want nog steeds worden veel mensen overvallen door brand en rook. Het doel van deze rookmelder plicht is dus om woningbrand doden te voorkomen. 

Voorheen bestond deze plicht al voor nieuwbouwwoningen die na 2003 gebouwd zijn. Inmiddels geldt dit dus voor elk huis in Nederland. De verandering aan het bouwbesluit houdt in dat minstens op iedere verdieping van een zelfstandige woning een melder hangt. In kamerwoningen zoals een studentenhuis of woongroep is het verplicht om in iedere kamer er eentje te hangen. 

Waar moet de rookmelder hangen? 

Bij voorkeur hang je een rookmelder aan je plafond een halve meter van de muur, zodat de rook het best opgemerkt wordt. Zoals eerder al benoemd moet er volgens de wetgeving op iedere woonlaag een rookmelder hangen en daarnaast in iedere ruimte die onderdeel is van een vluchtroute. Denk bij het plaatsten wel goed na over plek waar je hem ophangt. Het kan bijvoorbeeld vervelend zijn als hij dicht bij een badkamer hangt of in een keuken bij een vaatwasser. In beide gevallen kan de damp/stoom ervoor zorgen dat de rookmelder afgaat.  

Vind je het vervelend om te boren? Dan kan je ook een plakstrip gebruiken voor het ophangen van de melder. 

Aan welke eisen moet een rookmelder voldoen? 

Ten eerste is een Europees EN 14604 certificaat is verplicht. Voor rookmelders op netstroom is een NEN 2555 certificaat nodig. Wat garanderen deze certificaten? Nou in ieder geval dat het een goed geluidssignaal geeft, makkelijk te plaatsen is en op tijd rook detecteert. Daarnaast moet het een CE-markering hebben, die aangeeft dat de rookmelder voldoet aan de wettelijke eisen voor brandveiligheid. Ook moet het een niet ionisch type zijn, dus een optisch type die op basis van infrarood lichtstraal werkt. 

Welke rookmelder past bij jou? 

Er zijn veel verschillende types rookmelders op de markt. Veel mensen vinden het schelle, harde geluid erg vervelend. Je kan daarom kiezen voor een type met een pauzeknop of een slimme rookmelder. De slimme versie geeft je een melding op je smartphone. Kies in ieder geval voor een optische rookmelder die voldoet aan alle veiligheidseisen volgens certificaat. Daarnaast kan je kiezen voor een rookmelder die je kan verbinden via kabel of niet. Mocht je voor een slimme kiezen, dan is dat uiteraard niet nodig. Denk er wel aan dat je de melder iedere 10 jaar moet vervangen en een makkelijk ezelsbruggetje om te onthouden is dat als de klok wordt verzet naar winter- of zomertijd dat je dan de batterijen vervangt. 

Deel dit artikel