Hypotheek berekenen, wat je nog niet wist

Hypotheek berekenen

Hypotheek berekenen, wat je nog niet wist

Het berekenen van een hypotheek kan een lastige klus zijn, vooral als je nieuw bent in de wereld van hypotheken en leningen. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden bij het berekenen van een hypotheek, en het kan lastig zijn om een beslissing te nemen. In dit blog leg ik je uit wat je nog niet wist over het berekenen van een hypotheek en maak ik het voor je een stukje gemakkelijker.

De invloed van je inkomen op je hypotheek

Het inkomen is een belangrijke factor bij het berekenen van een hypotheek. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je kunt lenen. Bij het berekenen van je maximale hypotheek wordt er rekening gehouden met je bruto jaarinkomen en je vaste contract. Heb je een tijdelijk contract? Dan wordt er minder geleend dan bij een vast contract.

De gemiddelde looptijd van een hypotheek

Wist je dat de gemiddelde looptijd van een hypotheek 30 jaar is? Dit houdt in dat je gedurende 30 jaren iedere maand een bedrag betaalt aan je hypotheekverstrekker. Bij het afsluiten van je hypotheek is het van belang dat je goed nadenkt over de looptijd en bijbehorende maandlasten.

Het verschil tussen een annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken

Er zijn verschillende soorten hypotheken. Zo heb je de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing en blijft gedurende de looptijd hetzelfde. Bij een lineaire hypotheek betaal je iedere maand een vast bedrag aan aflossing. Hierdoor dalen de maandlasten gedurende de looptijd.

Het belang van het vergelijken van hypotheekverstrekkers

Het is verstandig om verschillende hypotheekverstrekkers te vergelijken voordat je een keuze maakt. Vergelijk niet alleen de rente, maar ook de voorwaarden en de mogelijkheden. Zo weet je zeker dat je de beste deal hebt.

De veranderingen in de hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek is de afgelopen jaren flink veranderd. Zo wordt de renteaftrek de komende jaren stapsgewijs afgebouwd. Dit kan invloed hebben op je maandlasten en het bedrag wat je kunt lenen. Het is dus goed om hier rekening mee te houden bij het berekenen van je hypotheek.

Conclusie

Het berekenen van een hypotheek is een belangrijke stap bij het kopen van een huis. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden en het kan lastig zijn om een keuze te maken. Door rekening te houden met je inkomen, de looptijd van je hypotheek, de verschillende soorten hypotheken, het vergelijken van hypotheekverstrekkers en de veranderingen in de hypotheekrenteaftrek, kom je al een heel eind. Maak gebruik van de kennis die je in dit blog hebt opgedaan en ga goed geïnformeerd aan de slag.

 

Bron: Univé

Deel dit artikel