Houtlook vloertegels – solide maar toch ook zeer sfeervol

houtlook vloertegels

Houtlook vloertegels – solide maar toch ook zeer sfeervol

De techniek heeft zich de laatste jaren behoorlijk verfijnd bij houtlook vloertegels. Vandaag de dag presenteren keramieken vloertegels een nauwgezette houtimitatie. Je ziet niet alleen de nerven en de noesten van hout terug in de tegel. Je voelt ook het lichte maar duidelijke reliëf dat de keramieken tegel nog meer op hout doet lijken. Je hebt natuurlijk steen in je handen, maar je ogen blijven naar hout kijken. Houtlook vloertegels weerspiegelen dan ook de rijkdom van hout als nooit tevoren.

Voordelen keramiek boven hout

Was je van plan om een echte (en dure) houten vloer aan te schaffen? Kijk dan nog eens naar de houtlook die keramiek tegels kunnen bereiken en weeg de voordelen van een houtlook tegelvloer boven die van een houten vloer:

  • keramiek vlekt heel moeilijk
  • keramiek is ideaal bij vloerverwarming
  • keramiek is veel slijtvaster
  • keramiek is bijna vrij van onderhoud

Houtlook vloertegels zijn niet eenkleurig

Dankzij verregaande technologie zijn tegels met houtlook bijna niet meer te onderscheiden van echt hout en door alle kleurvarianten veelzijdig inzetbaar in specifieke interieurs. Heb je een Scandinavische interieurstijl? Daar past een keramieken vloer met lichte houtlook perfect bij. Meer een klassiek interieur? Een mooie volle houtkleur past dan goed. Er is keramisch parket in wit, beige of taupe. In hardhout tinten of juist in licht vuren of essen. Notenhout of eiken, er is altijd wel een kleur vloer die goed samengaat met jouw interieurstijl.

Lekker warm, maar dan wel met tegels

Normaliter kan een tegelvloer wat koel overkomen, soms zelfs klinisch. In die zin is een betegelde vloer soms niet echt sfeerbepalend. Maar juist houtlook vloertegels brengen wél warmte en sfeer je woning binnen. De dominerende look is dan juist hout. Maar anders dan echt hout, zijn keramieken tegels ideaal voor vloerverwarming. Bij dit type verwarming scoren tegels met houtlook veel beter dan houten planken. Hout zelf kan moeilijk wennen aan hitte: het droogt uit, kan scheuren en bol gaan staan; het komt letterlijk in beweging door verwarming. Niet zo met keramiek. Dat blijft een strakke vloer en neemt de hitte van de vloerverwarming ook nog eens veel beter op dan houten planken. Bovendien kan een keramische vloer met gemak warmte van 26o of meer aan; en daar houdt het voor hout echt wel op.

Houtlook vloertegels leggen

Een vierkante tegel leg je als een dambord op je vloer. Soms een beetje saai, al die vierkantjes tussen hun voegen. Om de vloer minder eentonig te maken, kun je voor hexagon tegels kiezen. Houtlook tegels zijn vaak uitgevoerd als korte of wat langere planken. Die kun je dus net zo leggen als echte houten vloeren. Je hebt ook tegels die als strookjes zijn uitgevoerd. Dan wordt het nog mooier, want dan kun je een keramieken vloer bijvoorbeeld in visgraat gaan leggen. Krijg je dan bezoek over de vloer, zal dat eerst gaan zweren een houten vloer te gaan zien. Niet alleen zien ze dan houtkleur en hout spiegel (nerven en noesten) maar ook een traditionele manier van houten vloeren leggen (visgraat). En jij weet beter: je hebt een vloer met goede looks, maar ook houtlook vloertegels die onderhoudsvrij zijn, waar weinig mee kan gebeuren en die ook nog eens goed slijtvast zijn.

Deel dit artikel